Paleo recepten

admin maart 11, 2015 0

Het paleo dieet is gebaseerd op voedingsmiddelen die de mensheid gebruikte in het paleolithicum, de periode van ruim 2 miljoen jaar geleden tot 10.000 jaar geleden.

De doelstelling voor het volgen van het paleo dieet wordt nogal eens betiteld als “word zo fit als een oermens”.

Het paleo dieet is in het bijzonder geschikt voor mensen die reeds diverse pogingen hebben gedaan om af te vallen maar daarmee niet het gewenste resultaat hebben bereikt. Daarnaast is het paleo dieet geïndiceerd voor mensen die zich gewoon lekkerder en energieker willen gaan voelen.

Het paleo dieet houdt vooral in dat het gebruik van koolhydraten beperkt wordt. Koolhydraten welke we met ons voedsel binnen krijgen worden in het lichaam omgezet in glucose, een suikersoort. Deze glucose wordt door het lichaam gebruikt als brandstof en de glucose die dan over blijft wordt in lichaamscellen in de spieren en in de lever opgeslagen. Wanneer deze lichaamcellen echter “vol zitten” wordt de glucose in het lichaam opgeslagen als vet.

Het is dus niet het vet wat we eten wat opgeslagen wordt als vet maar het zijn de suikers die opgeslagen worden als vet !

Het voedingspatroon van veel mensen bestaat voor een groot deel uit koolhydraten en daarmee dus ook suikers, zonder dat men zich daarvan altijd bewust is.

Koolhydraten komen veel voor in graan en mais (brood, aardappelen, rijst en pasta), in bewerkte voeding (zoals bijvoorbeeld snoep, chips, koek en sauzen) en in sapjes en frisdrank (vruchtensappen, frisdranken, dubbeldrank en dergelijke).

De ingrediënten van paleo recepten bestaan uitsluitend uit voedingsmiddelen die onze voorouders van heel lang geleden aten. Alle fabrieksmatig geproduceerde voeding (waarin vaak chemicaliën verwerkt zijn) komen dus zeker niet voor in een paleo recept. Dus geen snoep, chips, toetjes, frisdrankjes, enzovoort.

Voedingsmiddelen welke uitstekend passen binnen paleo recepten zijn: vis (zoals zalm en tonijn), zeevruchten (zoals oesters en mosselen), vlees van dieren die zich alleen met grassoorten voeden, veel groenten, wortels, fruit (in het bijzonder bessen en ander rood fruit), natuurlijke olie (bijvoorbeeld zuivere olijfolie en kokosolie) en (gematigd) noten.

Deze ingrediënten hebben als belangrijk kenmerk dat ze ervoor zorgen dat er vetverbranding plaats vindt.

Het volgen van een paleo dieet betekent zeker niet dat je niet lekker kunt eten, integendeel, veel volgers van een paleo dieet vinden het heerlijk en willen niets anders meer eten !

Voor iedere maaltijd zijn er paleo recepten ontwikkeld: voor een gezond ontbijt, voor de lunch en voor het diner.

Ontbijt: een gezond ontbijt is de basisvoeding voor de komende dag. Een gezond ontbijt maakt dat je alerter reageert, je voelt je opgewekter en je zult geen behoefte hebben aan tussendoortjes tot aan de lunch.

Een paleo ontbijt bestaat bijvoorbeeld uit notenpap, smoothies, een groenteomelet, en dergelijke.

Lunch: een paleo lunch is een broodloze lunch. De lunch kan gemaakt worden van verschillende groenten en fruitsoorten zoals bijvoorbeeld diverse salades, gevulde komkommers, aubergine broodjes en dergelijke.

Diner: een paleo diner is een diner zonder aardappelen, rijst of pasta. Een paleo diner maakt u van bijvoorbeeld groenten, fruit en vlees.

 

Op het internet kunt u heel veel lekkere recepten gebaseerd op de paleo filosofie vinden. Wanneer u bij een zoekmachine zoektermen invult als paleo ontbijt, paleo lunch en paleo diner dan komt u een groot scala aan resultaten tegen waaruit u diverse keuzes kunt maken.

Meer info over het Paleo dieet vind je hier.

Leave A Response »