Kan een koolhydraatarm dieet ons leven verlengen?

admin december 27, 2015 0

Bijna iedereen weet wel dat een dieet met daarin gezondere voeding en minder geraffineerde koolhydraten voordelen kan hebben op onze gezondheid. Maar kan consumptie van minder koolhydraten en het eten van koolhydraatarme producten daadwerkelijk ons leven verlengen?

 

Bijna iedereen weet wel dat een dieet met daarin gezondere voeding en minder geraffineerde koolhydraten voordelen kan hebben op onze gezondheid. Maar kan consumptie van minder koolhydraten en het eten van koolhydraatarme producten daadwerkelijk ons leven verlengen?

Minder chronische ziektes

Het is algemeen bekend dat chronische ziektes zoals hart en vaatziekten en diabetes ervoor zorgen dat je minder lang leeft. Uit veel onderzoeken blijkt dat bij het volgen van een gezond koolhydraatarm dieet de kans op hart en vaatziekten aanzienlijk afneemt. Dit komt omdat mensen die het koolhydraatarm dieet veel afvallen en vet verliezen. Waardoor het cholesterol in het bloed afneemt en dus ook de aderverkalking. Ook is de kans dat je diabetes type 2 krijgt bij het volgen van het koolhydraatarm dieet erg laag. Bij het volgen van het koolhydraatarm dieet eet je namelijk veel minder koolhydraten. Hierdoor hoeft het lichaam minder insuline aan te maken om deze koolhydraten te vervoeren naar cellen in het lichaam. De kans dat je last krijgt van insuline resistentie is dan ook een stuk kleiner. Je maakt namelijk een stuk minder insuline aan dan iemand die het dieet niet volgt. Het volgen van een koolhydraatarm dieet kan dus resulteren in een verminderd risico op bepaalde chronische ziektes die het leven kunnen verkorten!

Telomeren

Ik hoor het je nu al denken, wat is nou weer een telomeer? Het is niet zo gek dat je niet weet wat dit is want het onderzoek naar telomeren is vrij nieuw. Telomeren zijn in principe de eindkappen op onze chromosomen. De taak van deze telomeren is om chromosomen te beschermen tegen beschadiging. Naarmate we ouder worden, zullen deze telomeren korter en korter worden. Totdat de bescherming helemaal weg is. Nu blijkt uit recent onderzoek dat de manier hoe wij leven invloed hebben op hoe snel onze telomeren korter worden. Zo heeft het eten van groente en fruit en veel bewegen een positieve invloed, maar het eten van veel suiker en frisdranken een negatieve invloed. Het is met zekerheid te zeggen dat te veel suiker een negatieve invloed heeft op de lengte van de telomeren, maar of dit nu ook geld voor koolhydraten in het algemeen is onduidelijk.

Hoe begin ik met het koolhydraatarm dieet?

Het is nu wel duidelijk dat er meer voordelen dan nadelen hangen aan het volgen van het koolhydraatarm dieet. Hartstikke leuk en aardig denken veel mensen, maar hoe begin je met zo’n dieet? Het lijkt moeilijk, maar het is eigenlijk erg gemakkelijk. Zo zijn er veel sites die veel informatie hebben over het koolhydraatarm dieet. Ik heb zelf erg veel gehad aan de vele koolhydraatarme recepten die beschikbaar zijn op het web. Waar wacht je nog op? Begin met het koolhydraatarm dieet en verleng je leven!

Leave A Response »