5 redenen waarom je geen gewicht verliest tijdens je koolhydraatarme dieet

admin februari 23, 2015 0

1. Je Verliest Vet, Je Beseft het Gewoon Niet

Gewichtsverlies is geen lineair proces

 

Wanneer je jezelf iedere dag weegt, zullen er dagen zijn waarop de weegschaal omlaag gaat, en dagen waarop hij omhoog gaat. Dat betekent niet dat je dieet niet werkt, zolang de algemene lijn maar dalend is. Veel mensen verliezen een hoop gewicht in hun eerste week met weinig koolhydraten, maar dat is voornamelijk watergewicht. Na die eerste fase zal het gewichtsverlies aanmerkelijk afnemen.

Natuurlijk is het verliezen van gewicht niet hetzelfde als het verliezen van vet. Het is mogelijk, zeker als je nooit eerder aan gewichtheffen hebt gedaan, dat je spieren opbouwt terwijl je vet aan het verliezen bent. Om te controleren of je inderdaad vet kwijtraakt, moet je iets anders gebruiken dan de weegschaal (die een grote leugenaar is). Gebruik een meetlint om je taille te meten en laat ongeveer iedere maand het vetpercentage van je lichaam meten. Neem daarnaast foto’s. Let erop hoe je kleren passen. Wanneer je er dunner uitziet en je kleding losser zit, dan ben je vet aan het verliezen, wat de weegschaal ook zegt.

2. Je Bent Constant Gestrest

Helaas is het niet altijd genoeg om gezond te eten en veel te bewegen.  We moeten ervoor zorgen dat onze lichamen optimaal functioneren en dat onze hormoonspiegel gunstig is. Wanneer je altijd gestrest bent, wordt je lichaam in een constante “vecht of vlucht”-stand gehouden – met hogere levels van stresshormonen zoals cortisol. Een chronisch verhoogd cortisollevel kan je hunkeringen naar ongezond voedsel versterken. Wanneer je de stress wilt verminderen, probeer dan meditatie of ademhalingsoefeningen. Vermijd afleidingen zoals Facebook en het nieuws, en lees in plaats daarvan meer boeken.

3. Je Eet Geen Echt Voedsel

Een koolhydraatarm dieet draait om meer dan alleen het verminderen van je koolhydratenconsumptie. Je moet die koolhydraten vervangen door echte, voedzame voeding.Beperk bewerkte producten zoals Atkinsrepen maar,  dat is geen echt eten en het is NIET bevorderlijk  voor je gezondheid om te leven op alleen maar repen. Blijf bij vlees, vis, eieren, groenten en gezonde vetten als je wilt afvallen

Het Paleo dieet is een zeer goede manier van eten. Maar ook “traktaties” zoals paleokoekjes en brownies kunnen problemen veroorzaken, zelfs als ze van gezonde ingrediënten gemaakt zijn. Zie ze dus als traktaties voor af en toe, niet als iets dat je dagelijks eet.

Wat ook belangrijk is, is om genoeg VET te eten. Wanneer je zowel van koolhydraten als vet minder neemt, zul je je enorm hongerig en beroerd voelen.

Het eten van een dieet met alleen proteïnen is een heel slecht idee. Weinig koolhydraten, veel vet en gemiddeld proteïnen is het voorschrift wanneer je in ketose terecht wilt komen, de optimale hormonale toestand om lichaamsvet te verbranden.

4. Je Slaapt Niet Genoeg

Slaap is ongelofelijk belangrijk voor de algemene gezondheid, en onderzoeken hebben uitgewezen dat slaapgebrek vaak samengaat met aankomen en obesitas.Een slaapgebrek zorgt voor meer honger. Ook maakt het je moe en raak je gedemotiveerd om te bewegen en gezond te eten. Slaap is één van de pijlers van je gezondheid. Wanneer je alles goed doet, maar geen fatsoenlijke hoeveelheid slaap krijgt, dan zul je nog niet eens in de buurt komen van de resultaten die je verwacht. Wanneer je een slaapstoornis hebt, neem dan contact op met je dokter. Vaak is er een behandeling mogelijk.

Een paar tips om je slaap te verbeteren:

-Vermijd cafeïne na 4 uur ‘s middags

-Slaap in volledige duisternis

-Vermijd alcohol en lichaamsbeweging in de laatste uren voor je gaat slapen

-Doe iets ontspannends voor het slapengaan, zoals lezen

-Probeer iedere avond rond hetzelfde tijdstip naar bed te gaan

5. Je Hebt Een Medische probleem wat Je Belemmert

Er zijn medicaties die erom bekend staan dat je ervan kunt aankomen. Als je naar de bijeffecten van je medicatie kijkt en je daar “zwaarder worden” ziet staan, maak dan een afspraak met je dokter. Misschien is er een ander medicijn beschikbaar dat niet voor extra kilo’s zorgt.

Wanneer je alles goed doet en nog steeds geen resultaten krijgt, heb je misschien een onderliggend medisch probleem. Veel hormonale stoornissen kunnen problemen geven bij het afvallen, vooral hypothyroïdie.

Maak in dat geval een afspraak met je dokter. Leg uit dat je problemen hebt bij het verliezen van gewicht en dat je medische problemen uit wilt sluiten.

Leave A Response »